{ "title": "Bipolar Bozukluk ve Alkol", "image": "https://www.bipolarbozukluk.gen.tr/images/bipolar-bozukluk-ve-alkol.jpg", "date": "19.01.2024 12:00:53", "author": "Nihal ucar", "article": [ { "article": "
Bipolar bozukluk ve alkol, yakından ilişkilidir. Bipolar bozukluğunun asıl adı manik depresifdir. Manik ve depresif olarak atak halinde gelişir. Bipolar deyince akla ilk olarak gelen alkol ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardır. Bipolar yani manik depresif atağında vücutta dayanılmaz bir alkol ve madde tüketimi isteği ortaya çıkar. Buda hastayı bağımlı hale getirebilir. Hasta bipolar bozukluğu sonucunda depresif yaşama geçtiğinde otomatik olarak alkol sorunu da kendini gösterebiliyor.

Bipolar ve alkol kişi sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir. Hastalarda belirgin bir anksiyete durumu söz konusudur. Hem manik hem de depresif hastalarda bu görülmektedir. Anksiyetesini gidermek amacıyla bu durumdan yardım almak isteyebilirler. Self meditasyon diye bilinen kendi kendini tedavi etmek amacıyla alkol ve uyuşturucu madde tüketimi yapan hastalarda dikkat çeken ön önemli unsurlardan biridir. Bipolar bozukluğu hastasının 1/4 ünün alkolik olduğu belirtilebilir. Bipolar bozukluğu ve alkol teşhisinde uzmanlar tarafından genellikle bu hastalığın tedavisinde alkol sebebini hastadan dinlemek isterler. Oysa bipolar hastasında bu hastasında bu öykünün güvenilirliği çok düşüktür. Kısa süreli bir atak ve uzun süren bir alkolik durum. Bipolar bozukluğu ve alkol yaş küçüldükçe daha vahim bir hal alır. 20 yaşından önce alkole başlayan hastalar hem daha depresif hem de daha tehlikeli olurlar. Bipolar bozukluğu ve alkol problemi olan insanlar suç işlemeye çok eğilimlidir. Bu durum erkek hastalarında yüzde 20'lerde görülürken kadın hastalarda bu alkolik durum tam 10 kat düşmektedir.

Bipolar bozukluk ve alkol iki evrede de kendini gösterir
Bipolar 1 bozukluk ve alkol
Bipolar 2 bozukluk ve alkol
Bipolar bozukluk ve alkol de genel olarak hesaplama yapılırsa bipolar bozukluğu hastasının hayat boyu alkolik durum %50'lerdedir. Türkiye'deki hastalarda bu durumun açık ara düştüğünü unutmamak gerekir. Burada hastaların aile içinde kalmaları ve dinsel yapıları önemli bir faktördür. Özellikle manik devresinde depresif döneme kıyasla manik hastalarının ilaç ve alkol kullanımına daha eğilimli olduklarını söyleyebiliriz. Hastalar kendilerini dışarıdan soyutladıkları ataklarda kendilerini bilmezler. Çok paralar harcıyor veya ölümüne alkol alıyor veya bunun gibi olağan dışı davranışlar sergileyebilirler. Bipolar 1bozukluk ve alkol bu durum için daha vahim bir tablo, bipolar bozukluk ve alkol 2 ise 1'e kıyasla daha düşüktür. Kimi hastalar daha manik dönemi başında hemen alkol bağımlısı haline gelmektedir. Bu anlaşılması zor bir durumdur. Manik zaten öfori içindeyse neden başka bir öforizan iyi gelir ki? Bunun en mantıklı açıklaması alkolün asiyolitik özelliğidir. Hasta içtiği zaman içerisinde kendi kendini iyi hissettiğini düşünür. Bipolar bozukluk ve alkol hayat boyu süren bir hastalık olsa da sevdiklerinizin desteğiyle daha yaşanılabilir bir hal alıyor.

" } ] }