{ "title": "Bipolar Bozukluk Lityum Tedavisi", "image": "https://www.bipolarbozukluk.gen.tr/images/bipolar-bozukluk-lityum-tedavisi.jpg", "date": "19.01.2024 02:37:06", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Bipolar bozukluk lityum tedavisi, Bipolar bozukluklu lityum tedavisinde, hastalarda inişler ve çıkışlar çok olur. Hasta bir süre yükselmeye girer, sonra birden düşüşe geçer. Bu yükselme ve düşüşlerde hasta ve hasta yakınlarında büyük hasarlar meydana gelmektedir. Kısa bir dönemde yükselmedeyken kendisini çok iyi hisseder. Güçlü kuvvetli her şeyle baş edebilir. Bütün sorunlarını çözebilir durumda hissederken birdenbire düşüşe geçer ve içe dönük bir hal alır. Bu da Hem hastayı hem de hasta yakınları büyük ölçüde rahatsız etmekte hatta yıpratmaktadır. Bipolar bozukluk lityum tedavisinde, hastalarda intihara meyil çok fazladır hasta yakınlarının çok dikkatli olması gerekmektedir. Çünkü hastalar sık sık intihar etmeyi düşünür. Bipolar bozukluk lityum tedavisinde, hasta da yükselme döneminde çok şiddetli cinsel istek olabilir. Bu da hastanın diğer bulaşıcı hastalıklara açık bir hale gelmesine neden olur. Hastalar özellikle alçalma döneminde ise tatminsizlik gibi sıkıntılar yaşadığı için daha da içe dönük ve bunalıma girmiş halde olurlar. Depresif bir görüntü çizerler. Hastalar yükselme döneminde iken çok aşırı hareketlidirler. Alçalma dönemine geçtiğinde ise büyük bir sıkıntı içerisine girer.

Hiçbir şey başaramayacağını düşünür ve depresyona girer. Hareketliliği de azalmıştır daha çok içe dönük ve manik bir durum sergilerler. Bipolar bozukluk lityum tedavisinde, lityum alan hastaya EKT uygulanacaksa EKT yapılmadan iki gün öncesinden lityum tedavisi hastadan kesilmelidir. Çünkü iki Tedavinin aynı anda yapılması haftada olumsuzluklara neden olabilmektedir.

Bipolar bozukluk lityum tedavisinde, ile lityum tedavisi manik depresifler de ve iki ucu açık mizaç bozukluğunu tedavi etmek için bin dokuz yüz ellilerde üretilmiş bir ilaçtır. Lityum tedavisi güçlü bir mizaç düzenleyicidir. Kesinlikle yatıştırıcı bir ilaç değildir. Güven içerisinde kullanılabilir düzenli kullanımda etkileri çok güzel bir şekilde görülebilmektedir. Yalnız genç hastalarda özellikle nöbetlerin olmaması sonucunda iyileştiklerini düşünürler. Tedavi kesilmektedir ki bu daha tehlikelidir. Çünkü daha şiddetli daha kötü nöbetler ve daha sık nöbetler geçirmeye başlarlar. Hastalara lityum tedavisi başlandıktan sonra birdenbire kesilmemesi gerektiği doktor takibi altında ilacın gerekiyorsa kesilebileceği anlatılmalıdır. Yükselme ya da alçalma durumunda olan mizaç bozukluklarına etkili bir ilaçtır. Lityum düzenli alındığında manik ve depresif ataklar daha az görülür sıklıkları, şiddeti azalır.

Bipolar bozuklukta lityum tedavisi, doz ayarlamasında önceden lityum seviyesini belirleyecek testler yapılmalıdır. Testler genellikle hastalar akşam dozlarını aldıktan sonra aradan on iki saat geçmesi beklenmelidir. On iki saat geçtikten sonra aç karnına yapılmalıdır. Sabah dozu kesinlikle test için kan alınmadan alınmamalıdır. Kan verildikten sonra hasta kahvaltısını yapmalı sonrasında ise test sonucuna göre doktorun önerdiği doz hastaya verilmelidir. Bipolar bozukluk lityum tedavisinde, ülkemizde genellikle lityum karbonat tuzu kapsülleri kullanılmaktadır. Doz ayarlamasi kişiden kişiye göre değişmekle birlikte bazı hastalarda dokuz yüz miligram ile biz iki yüz miligram günlük doz halinde verilirken. Bazı hastalarda yüz elli miligramdan başlayıp, üç yüz miligrama kadar çıkan gün içerisinde parçalara bölünmüş halde küçük dozları mevcuttur. Hastada iyileşme etkileri ilacın başlanmasından yedi ile on gün sonrasında görülmeye başlanır.

Bipolar bozukluk lityum Tedavisi, en çok vücutta böbrekleri ve tiroit hormonlarını etkilemektedir. Tiroit hormonlarında hipotiroidi ve guatr ataklarında etkili olmaktadır. Bu tür durumlarda hastada hipotiroidi ve guatr atakları gelişirse doktor tarafından önerilen tedavi hastaya başlanmalıdır. Lityum böbreklerde nefritlere neden olarak renal yetmezliği neden olabilmektedir. Lityum yaşlılarda güvenli ve etkili tedavi yöntemidir. Fakat gebelerde kullanılmaması gerekir. Çünkü lityum tedavisi olumsuz bebeği etkileyebilir.

Bipolar bozukluk lityum tedavisinde, lityum tedavisinde lityum zehirlenmesi de olabilmektedir. Buna bağlı olarak hastaların komaya girmesi ve sonunun ölümle sonuçlanması gibi durumlar söz konusu olabilir. Zehirlenme tespit edildiği anda hastada lityum tedavisi kesilmeli ve lityumu vücuttan uzaklaştırmak için hastaya lavaj yapılabilir. Gerekirse hastaya hemodiyaliz tedavisi uygulanmalıdır. Hasta da şiddetli titreme varsa lityum zehirlenmesi düşünülmelidir. Lityum tedavisi sırasında hastaya verilen antienflamatuvar ilaçlar, idrar söktürücü ilaçlar, ACE inhibitörü gibi antihipertansif ilaçlar ve metronidazol gibi ilaçların lityum tedavisi ile kullanılması zehirlenmelere yol açabilmektedir. Hasta bu tür ilaçlar alıyor ise doktor bilgilendirilmelidir.

Bipolar bozukluk nedir tedavisinde lityumun yan etkileri; dilde yanma, ağızda metalik tat, ishal, kilo alımı, deride döküntü, kadınlarda özellikle saç dökülmesi, ödem, bulantı, kusma, ellerde titreme, fazla su içme ve fazla idrara çıkma gibi yan etkiler görülür. Sağlıklı günler.
" } ] }