{ "title": "Bipolar Affektif Bozukluk", "image": "https://www.bipolarbozukluk.gen.tr/images/bipolar-affektif-bozukluk.gif", "date": "20.01.2024 17:07:52", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Bipolar affektif bozukluk, bütün dünyada her 50 kişiden birinde görülen bir bozukluktur. Bipolar affektif bozukluğu olan kişiler, duygularında yaşanan aşırı yükselmelerden çöküşlere ve tekrar yükselmelere neden olur. Hastalık genelde ergenlik döneminde ya da erişkin kişilerde başlar ve hayat boyu devam eder. Bipolar affektif bozukluk, diğer hastalıklar gibi tıbbi bir hastalıktır. Kişinin duygularını direkt olarak etkilemektedir. Genelde bu hastalığa sahip olan kişilerin günü gününe uymaz. Bir gün aşırı neşeliyken diğer gün bunalım hali yaşarlar. Hastalığın belirtileri genel olarak 20 yaşlarda başlar.

Bazı durumlarda bu hastalık daha erken yaşlarda da görülebilir. Bipolar affektif bozukluk olarak bilinen bu hastalığın kesin nedeni henüz bilinmemekte. Ama yapılan birçok araştırmaya göre beyinde duygu durumunun normal düzeyde kalmasını etkileyen anormalliklerin olduğu tespit edilmiştir. Bipolar affektif bozukluk, ailelerde nesiller boyunca görülebilen bir hastalıktır. Bu hastalığın görüldüğü kişilerin büyük çoğunluğunun akrabalarında Bipolar affektif bozukluk olduğu tespit edilmiştir.

Bipolar Affektif Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
Bipolar affektif bozuklukta yaşanan depresif duygular, her gün yaşanan üzgün ve isteksiz olma halinden farklıdır. Bipolar affektif bozukluk depresyonu, normal bir şekilde yaşanan üzüntülerden daha ağırdır, daha uzun sürer ve günlük faaliyetleri engeller. Bu depresyonu olan kişiler, çoğu zaman azalan iştah, aşırı bir şekilde uyuma isteği ve enerji azlığı gibi belirtileri yaşarlar. Umutsuzluk ve çaresizlik duygularını yoğun bir şekilde yaşarlar ve geleceğe ilişkin olarak son derece olumsuz düşüncelere sahip olurlar. Ailelerinden ve arkadaşlarından uzaklaşırlar. Dışarı çıkmak istemezler. Hatta bu hastalığın ilerlemiş olduğu kişilerde intihar ve ölüm düşüncesi görülür.

Bipolar affektif bozukluk, özellikle alkol veya uyuşturucu madde kullananlar, şeker hastaları ve aşırı kilolu kişilerde daha fazla görülür. Yani bu kişilerin bu hastalığa yakalanma olasılığı daha fazladır. Bu hastalığın başka bir belirtisi de tıpkı şizofreni hastalarında olduğu gibi farklı sesler duyma ve yanlış algılamalar görülmesidir. Düşünce hızı bu durumda arttığı için konudan konuya atlamalar görülür. Hastaya karşı herhangi bir engelleme söz konusu olduğunda, hasta saldırgan davranışlar sergileyebilir. Bu dönemde hastaneye gitmek istemezler. Genellikle yakınları tarafından getirilirler. Hastalığın ilerlemiş olduğu kişiler kendilerine zarar verme riski taşıdığı için bu kişilerin mutlaka hastaneye yatırılması gerekir.

Depresyon dönemlerinin süresi ve sayısı her kişide aynı değildir. Bu dönemler birkaç gün sürebileceği gibi aylarca da devam edebilir. Bipolar affektif bozukluk yaşayanlar, hayatları boyunca 8-10 hastalık dönemi geçirirler. Bozukluğun süresi uzadıkça dönemler arasındaki süre de kısalmaktadır. Diğer hastalıklar gibi bu bozukluğun da tedavisi vardır. Bozukluğun belirtilerini kontrol altına alabilen veya bu hastalığı önleyebilen etkili tedaviler bulunmaktadır. Temel tedavisi, ilaçlarla yapılır. Çoğu zaman kontrol altına almak için tek ilaç yeterli olmayabilir. Bu nedenle belirtilerin şiddetine bağlı olarak birden fazla ilaç kullanılması gerekebilir. Yapılacak olan diğer tedavi ise psikolojik tedavidir. Bunlar genel olarak konuşma tedavileri şeklindedir. Bu tedaviler büyük fayda sağlayabilir. Çünkü insanlar birçok hastalığı psikolojik olarak atlatabilirler. Bu nedenle hastanın çevresi de bu konuda gerekli yardımları yapmalıdır.
" } ] }